Vår organisation

Ännu en frivilligorganisation men ändå så olik alla andra

FIKK – Frivilliga Insatser vid Kris och Katastrof har växt fram under några år. 

Vid olika större händelser finns det fantastiskt många duktiga människor och organisationer i vårt land som vill och kan hjälpa till.

FIKK jobbar förebyggande genom att samverka och bygga relationer med andra organisationer, föreningar, näringsliv samt med enskilda personer, som vill vara en resurs vid en eventuell kris eller katastrof. För att få möjligheten att lära känna varandras organisationer samordnar vi också sökinsatser efter personer som anmäls försvunna och även de som varit saknade en längre tid, där inga aktiva sökinsatser längre arrangeras av polis eller annan organisation. Vid särskild händelse kommer FIKK aktivt arbeta bakom kulisserna med service och stöd, inte i frontlinjen där det redan finns proffs.

Vid till exempel en större brand kommer vi således inte att agera brandmän men väl hjälpa till med icke brandmansrelaterade uppgifter genom att organisera frivilliga resurser. I de fall där det redan finns tillräckliga resurser kommer vi enbart att fokusera på näringslivets aktörer som kan behöva hjälp och stöd. FIKK verkar rikstäckande, vårt målet är att våra insatsledare skall vara på väg redan efter 15 minuter från inkommet larm. 

Ordförande

Peder Schillerström, grundare av Missing People och FIKK. Erfarenhet av att leda frivilliga insatser med över 500 deltagare.

Verksamhetschef

Daniel Brodin, tidigare ordförande för Missing People. Erfarenhet av att leda och organisera en av Sveriges största sökinsatser med över 3 000 deltagare.

Organisationen växer och behovet av insatsledare ökar.

Vill du bli vår nästa insatsledare?

  • Vi står för utbildning och material.
  • Som insatsledare är man ansvarig för eftersök av försvunnen person eller annan händelse som man blir kallad till.
  • Insatsledare hos FIKK erhåller ersättning enligt avtal.
  • Har du tidigare erfarenhet av eftersök ses det självklart som meriterande, dock är det inget krav.
  • Alla frivilliga samt personerna vid samband är försäkrade genom FIKK.
  • För mer information kontakta oss på: info@fikk.se

Vill du anmäla dig som frivillig resurs gör du det här.

Att arbeta på FIKK

Våra arbetsgrupper

Eftersöksgruppen

Vi tar emot samtal från myndigheter, anhöriga eller drabbade vid en kris eller katastrof. Jouren har beredskap dygnet runt med målsättning att från mottaget ärende samordna och koordinera behovet för att möjliggöra insatsstart på plats inom sex timmar. Om du känner att du precis som vi brinner för att hjälpa andra och har möjlighet att bistå med hjälp är du välkommen att kontakta oss för vidare dialog.

Mediagruppen

I mediagruppen arbetar vid med sociala medier och informerar pressen. Informationsflödet och spridningen är alltid kopplad till varje ärende. Vi arbetar även med presentationsmaterial.

Materielgruppen

Vi säkerställer att material och maskinpark är uppdaterad och redo för insats. Vi bearbetar även företag för sponsring. Det går att stödja FIKK med dedikerade belopp, exempelvis till elverk, datorer och släpvagnar. Vid denna form av sponsring kan man även döpa visst material enligt överenskommelse med FIKK. Har ni idéer eller frågor kring detta, vänligen kontakta oss.

Insatsgruppen

Vi arbetar både operativt och strategiskt i vår grupp. För det strategiska arbetet krävs ingen god fysik, här läggs vikten bland annat vid god kartvana och analysering. Ersättning utgår till insatsledare enligt avtal.

Registergruppen

Inom registergruppen håller vi ordning på frivilligregistret, resursregistret och partners till insatslistor och sökarlistor. Genom vårt arbete säkerställs all data så att hanteringen av våra resurser blir så enkel och smidig som möjligt.

 

Företagssponsring / Partneravtal

För att organisationen ska kunna utvecklas krävs samarbetspartners, dessa är viktiga i vår organisation för att möjliggöra insatserna och vårt arbete. Känner du att du eller ditt företag kan bistå med någon form av resurs eller ekonomiskt bistånd vänligen kontakta oss på info@fikk.se.

Regionansvarig nord

Gregor Hansen – För mig faller det sig naturligt att man vill arbeta med FIKK, här gör vi samhällsnytta och räddar liv. Även om jag inte alltid kan vara med ute på fältet så är vetskapen om att man ändå är med på ett hörn helt fantastisk. Med trevliga människor runt omkring så är detta arbete otroligt givande och inspirerande.

Regionansvarig mitt & syd

Mahyar Samadi – Att få vara en bidragande faktor till att hitta försvinna personer, återförena dem med sina nära och kära och att rädda liv är otroligt givande. Det handlar om att vara en medmänniska och hjälpa familjer och människor under en svår period på bästa sätt. Baserat på hur FIKK jobbar och framgången vi haft så är det ett självklart val för mig att vara en del av den här hjälporganisationen.

Verksamhetschef

Daniel Brodin – Arbetet med att bygga upp och skapa denna organisations hjälparbete är intressant. Vi är många som i dag reagerar och funderar över de förändringar som skett i samhället under de senaste decennierna, och att då få möjligheten att genom FIKK bistå med hjälp till drabbade och anhöriga är naturligt för mig. Att finnas där när samhällets resurser inte riktigt räcker till är en trygghet vi kan ge. Det är små saker som gör den stora skillnaden, vi kan hantera eftersök av en försvunnen person och vi kan bistå med hjälp vid andra kriser och katastrofer i samhället. Att koordinera frivilliga resurser är vår styrka.